Składniki:
1. Pół kilograma mielonego tłustego twarogu
2. 3 jajka
3. 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
4. 10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
5. 3 łyżki masła
6. 1 opakowanie cukru waniliowego
7. 1 torebka budyniu waniliowego
8. 3 łyżki kaszy manny
9. 1 łyżeczka ciemnego kakao
10. 10 dag cukru
Wykonanie:
Czekoladę połamać włożyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem na gładki krem a następnie dalej ucierając dodawać zmielony ser i śmietanę, wbić jajka i wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę. Masę serową dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części, z których jedną wymieszać ze stopioną czekolada.
Wąską blaszkę wyłożyć pergaminem i naprzemiennie wylewać do niej ciasto serowe. Lekko przemieszać widelcem, aby powstał wzór marmurkowy.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Wstawić blaszkę z ciastem i piec około jednej godziny. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, ciasto obsypać przez sitko kakao.