Składniki:
Na ciasto:
1. 1 łyżka mąki pszennej
2. 10 dag mielonych orzechów włoskich
3. 5 dag rodzynek
4. 5 dag wiórków kokosowych
5. 4 białka
6. 2 żółtka
7. Pół szklanki cukru
8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
1. 3 łyżki cukru
2. 2 śmietankowe budynie
3. 2 puszki brzoskwiń w zalewie
4. 1 łyżka mąki
5. 5 żółtek
6. 30 dag masła
Oraz:
1. 2 brzoskwiniowe galaretki
2. 1 opakowanie delicji
3. 100 ml kawy
Wykonanie:
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Dodać pozostałe składniki przygotowane do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec (25 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przygotować krem: brzoskwinie odcedzić. Pół litra soku z brzoskwiń zagotować z cukrem. W szklance wody roztrzepać żółtka, dodać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń, ugotować. Ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę i wciąż ucierając dodawać ostudzony budyń.
Upieczone ciasto nasączyć kawą i posmarować połową kremu.
Delicje także nasączyć kawą i poukładać na kremie i posmarować pozostałą częścią kremu. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Całość dobrze schłodzić.