Zupa marchewkowa

0
220

Składniki:

1. Pół kilograma marchewki
2. 1 pietruszka
3. 1 cebula
4. 1 ziemniak
5. 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
6. 1 litr bulionu (może być z kostki)
7. Mielona kolendra
8. Gałka muszkatołowa
9. Świeże listki kolendry lub zielonej pietruszki
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę, ziemniak i cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać obrane i pokrojone warzywa, podsmażyć. Szklankę gorącego bulionu wlać do warzyw i poddusić około 10 minut. Po tym czasie, (gdy warzywa będą już miękkie) wszystko zmiksować, a następnie wlać resztę bulionu i zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a także gałką muszkatołową i zmieloną kolendrą. Przed podaniem posypać zmieloną kolendrą lub natką pietruszki.