Składniki:
1. 4 ziemniaki
2. 2 ogórki kiszone
3. 2 marchewki
4. 1,5 litra bulionu
5. Listek laurowy
6. Kilka ziarenek ziela angielskiego
7. 4 łyżki 18 % śmietany
8. Natka pietruszki
9. 2 łyżki masła
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywa zalać zimnym bulionem (może być z kostki rosołowej), dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotować około 20 minut.
Kiszone ogórki pokroić w kosteczkę (można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne). Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać pokrojone ogórki i poddusić z dziesięć minut. Uduszone ogórki dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z niepełną szklanką wody i wlać do zupy. Zupę rozlać na talerze i obficie posypać zieloną pietruszką.