Kuchnia portugalska

0
205

Kuchnia portugalska jest jedną z najzdrowszych kuchni europejskich. Potrawy portugalskie są zdrowe, mało zróżnicowane i pożywne. Są to dania, które najczęściej są gotowane. Głównymi produktami są ryby, oliwa z oliwek, owoce morza, zioła, przyprawy, Kuchnia portugalska jest mało popularna poza granicami kraju. Popularne są grillowane sardynki, tuńczyk i sola. Wśród wędlin najbardziej znana jest presunto (wędzona szynka) i pikantna kiełbasa chourico. W Portugalii często spożywa się ostre sery owcze lub kozie. Do potraw dodaje się dużą ilość indyjskich przypraw. Z zup spożywana jest zielona zupa (caldo verde). Zupa składa się z włoskiej kapusty, pomidorów, oliwa z oliwek, kiełbasa. Popularne są gulasze rybne i warzywne. Desery w Portugalii przyprawiane są cynamonem. Z przekąsek podawane jest tarta z nadzieniem owocowym lub budyniowym oraz salgados (pikantne paszteciki). Do portugalskich dań często podawane jest wino (porto, madera). W kraju tym spożywa się dużą ilość wina. Portugalia jest jednym z największych producentów wina na świecie.