Ostatnio dużą popularność ze względu na magiczne właściwości odchudzające zdobyła zielona kawa. Zielona kawa ma bardzo twarde ziarna i ciężko jest ją zmielić w młynku. Właściwości odchudzające zielonej kawy to mit. Kawa świeżo palona różni się znacząco od zielonej kawy. Wyróżnić można dwa podstawowe gatunki kawy: Arabikę i Robustę. Arabika jest gatunkiem kawy powszechnie uważanym za lepszy, bardziej szlachetny ze względu na swój łagodny smak. Arabika charakteryzuje się mniejszą kwaskowością, niż Robusta, jednakże zawiera ona mniej kofeiny niż Robusta, przez co jej właściwości pobudzające są słabsze. Ziarna Arabiki są mniejsze i jaśniejsze, niż ziarna Robusty. Robusta jest uważana za gorszą, tańszą, mniej szlachetną, ze względu na charakterystyczny smak, który charakteryzuje się dużą kwaskowością. Ziarna Robusty są duże i ciemne. Mimo że to Arabika jest powszechnie używana w kawiarniach, to Robusta zawiera w swoich ziarnach więcej kofeiny, przez co jej właściwości pobudzające są lepsze.