Nawet najlepszemu kucharzowi – choć pewnie się nie przyzna – zdarza się od czasu do czasu zepsuć swoje danie. Co zrobić, kiedy zupa lub mięso zostaną przesolone, makaron nie ugotował się al-dente, a ryż nadaje się do zrobienia kuli śnieżnej?
Przesolona zupa to nie katastrofa. Najczęściej dodajmy wody, ale tedy zupa może stracić swój smak i konsystencję. Idealnym rozwiązaniem będzie dodanie do zupy kilku pokrojonych ziemniaków. Podczas gotowania ziemniak wchłonie część soli i zupa będzie do zjedzenia. Jeśli akurat w kuchni nie ma ziemniaków do przesolonej zupy możemy dodać kawałek suchego lub czerstwego chleba.
Przegotowany makaron możemy wykorzystać do zrobienia zapiekanki. Niestety rozgotowany makaron nie jest już do odratowania. Trzeba ugotować nowy. Ale zapiekanka zawsze sprawdzi się w takiej sytuacji.
Rozgotowany ryż można jeszcze uratować. Trzeba szybko go przelać zimną wodą i lekko podsmażyć na patelni. Pozbędziemy się wtedy wody z ryżu i odzyska on swoją sypkość. Bardzo rozgotowany ryż można wykorzystać na przykład do puddingu.
Będę na pewno stronę częsciej odwiedzał!
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.