Palarnia kaw

0
162

 

Pijąc rano lub popołudniu kawę otwieramy paczkę z ziarnami i wsypujemy odpowiednią ich ilość do filiżanki. Zawsze są one ciemnego, brązowego koloru, a gotowy napój, jeśli nie dodamy do niego mleka lub śmietanki jest czarny jak noc.

Warto jednak wiedzieć, że ziarna, które dojrzewają na plantacjach w Ameryce Południowej, Łacińskiej, Afryce Środkowej czy Azji Południowo-Wschodniej nie są od razu brązowe. Barwę tę przybiera kawa dopiero w procesie tworzenia i jest zasługą pracy lokalnych palarni kawy. To właśnie tam, pod wpływem temperatury kawa osiąga znany wszystkim kolor i aromat. Podczas procesu palenia wyzwala się około osiemset różnego rodzaju olejków aromatycznych, które odpowiadają za późniejszy smak i zapach napoju. Temperatura wypalania może wahać się między 180 a 240 stopni Celsjusza i jest potem ważna w kontekście intensywności kawy: im mniejsza temperatura tym napój jest łagodniejszy. Każda palarnia kawy ma swoje własne sekretne receptury, których nie zdradzi konkurencji, a które mają na celu wyzwolić z kawy wszystko, co najlepsze się da.