Pierwszym zadaniem dla inwestora, który planuje otworzyć obiekt świadczący usługi gastronomiczne jest tzw. projekt lokalu gastronomicznego, którego wymaga Sanepid. Projekt taki musi uwzględniać wszystko co będzie się znajdować w lokalu, który planujemy otworzyć i powinien być przedstawiony w formie rysunku technicznego, zgodnego z normami jego wykonywanie. Warto w tym momencie powiedzieć, że jeśli nie ma się wystarczającej wiedzy w tym zakresie warto zlecić wykonanie projektu lokalu gastronomicznego specjalistycznej firmie (przykładem takowej może być managero.pl). Oczywiście wiąże się to z poniesieniem dodatkowych kosztów, aczkolwiek daje gwarancję jakości i poprawności wykonanego projektu. Błąd w jego wykonywaniu, wynikający z braku dokładności lub umiejętności może być bardzo kosztowny w późniejszym czasie, w razie jakichkolwiek kontroli. W projekcie powinno być zaznaczone każde pomieszczenie wraz z jego stałym wyposażeniem, nawet ustawieniem stołów (oczywiście nie oznacza to, że nie będzie można ich później przesunąć, wskazuje tylko ich ustawienie na co dzień).