Składniki:
1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3. 1 kostka masła
4. 1 szklanka cukru
5. 1 opakowanie cukru waniliowego
6. 1 mały proszek do pieczenia
7. 5 jajek
8. 1,5 szklanki śmietany kremówki
9. Pół szklanki kwaśnej śmietany
10. 3 łyżki cukru pudru
11. 2 łyżki kakao
12. 1 szklanka konfitury wiśniowej
13. Tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane mąki i dokładnie zmiksować.
Formę z kominkiem dokładnie natłuścić i oprószyć tartą bułką. Nałożyć do formy ciasto i wstawić na 45 minut do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z kwaśną śmietaną i przesianym kakao. Ostudzone ciasto przekroić na trzy części i przełożyć kremem i konfiturą. Brzegi i wierzch także posmarować kremem i udekorować.